Televisietechnicus Ralph Baer vatte het idee van interactieve televisie op in 1951 toen hij aan het werken was voor Loral Electronics in New York in de Verenigde Staten. Er werd uiteindelijk geen computerspelding geproduceerd omdat zijn werkgever het ontwerp niet mooi vond, maar hij wierp de handoek niet in de ring en ging verder met ondwerpen maken voor de spelcomputer.

Baer creëerde een eenvoudig computerspelletje met de titel Chase dat op een normaal televisie kon worden gezet.

Hij ging verder met maken en in 1968 had hij een demo gemaakt dat meerdere verschillende spellen kon spelen, waaronder tafeltennisspellen en doelschietspellen. 

In 1972 zag de eerste versie van de eerste spelcomputer voor thuisgebruik er heel raar uit, de Magnavox Odyssey. Deze was  gebouwd met  elektronica en was afgeleid van Baers. De spelcomputer werd met een standaard televisietoestel verbonden. Het was geen groot succes, hoewel andere bedrijven met andere computers kwamen.

Het was geen groot succes totdat Atari, tegen de kerstperiode van 1975, een thuisversie van het computerspel Pong uitbracht. Vanaf dat moment nam de markt voor thuiscomputerspellen een grote vlucht. Het succes van Pong leide tot honderden nageaapte spellen en spelcomputers, waaronder de Coleco Telstar dat, voornamelijk op eigen kracht, uitgroeide tot een succes met meer dan een dozijn aan modellen.

Eerste spelcomputer